تقویم: آغاز خلافت امين عباسي

از دانشنامه‌ی اسلامی

تقویم هجری قمری

روز واقعه:14 جمادی الثانی
سال 193 هجری قمری


پس از آن كه هارون الرشيد (پنجمين خليفه عباسي) در آغاز ماه جمادی الثانی سال 193 قمري در توس به هلاكت رسيد، فرزندش مأمون از سپاهيان وي در خراسان براي برادر خود امين عباسی بيعت گرفت و بي‌درنگ پيكي به بغداد روانه نمود كه علاوه بر خبر مرگ هارون، اطاعت و بيعت خويش و ساير سپاهيان عباسي در خراسان را به استحضار برادرش رسانيد.

بنا به روايتي صالح فرزند ديگر هارون الرشيد پس از خاكسپاري بدن پدرش هارون، نامه‌اي براي برادرش امين نوشت و به همراه انگشتر مخصوص (كه مهر ويژه خلافت بود)، عبا و تازيانه پدرش هارون به وسيله رجاء خادم به بغداد ارسال نمود و در روز چهاردهم جمادي الآخر بدست امين رسيد.

در آن هنگام، امين در كاخ خويش، به نام "خُلد" بسر مي‌برد و با شنيدن خبر مرگ پدرش هارون، از آن كاخ نقل مكان كرد و به كاخ طلا (كه قصر ويژه منصور دوانقی بود) و در كنار رود دجله قرار داشت رفت و به اعيان و اشراف، با رعام داد و خبر مرگ پدرش را به آگاهي آنان رسانيد و سپس بر اساس وصيت پدرش هارون از آنان براي خويش بيعت گرفت و به عنوان ششمين خليفه عباسي بر تخت خلافت استقرار يافت.

از آن زمان به بعد از همه مردم در تمامي شهرها و مناطق تحت حكومت عباسیان براي او بيعت گرفتند. اما پس از مدتي ميان او و برادرش مأمون، اختلافاتي پديد آمد و به تدريج شدت يافت و به جنگ بزرگي ميان سپاهيان آن دو تبديل گرديد و سرانجام سپاهيان مأمون با تصرف بغداد امين را به قتل رسانيده و به حكومت وي پايان دادند و مأمون را به جاي وي بر تخت خلافت نشانيدند.

پانویس

  1. نك: المحبر (محمد بن حبيب بغدادی)، ص 39؛ التنبيه والاشراف (مسعودي)، ص 299؛ البداية والنهاية (ابن كثير)، ج 1، ص 240.

منابع

سيد تقى واردى، روز شمار تاريخ اسلام، جلد چهارم، ماه جمادی الثانی

برگرفته از «https://wiki.ahlolbait.com/index.php?title=تقویم:_آغاز_خلافت_امين_عباسي&oldid=110055»